EPC

Energieprestatiecertificaat:

Wenst u een bestaande woning te verkopen of verhuren, dan moet u een EPC laten opstellen vooraleer u de woning aanbiedt voor verkoop of verhuur.

 

Wat is een energieprestatiecertificaat?

Het EPC is een certificaat dat aangeeft in welke mate de woning energiezuinig is aan de hand van een energiescore.

Deze score is het berekende energieverbruik per jaar en per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m² jaar) en hangt af van de muur- en dakisolatie, ramen en deuren en de installaties voor verwarming en sanitair warm water.

De score houdt geen rekening met het verbruikersgedrag of de gezinssamenstelling en kan dus in realiteit afwijken van het verbruik op uw elektriciteitsfactuur!

De energiescore wordt op een kleurenbalk geplaatst, een score in de groene zone wijst op een energiezuinige woning, de rode zone staat gelijk aan energieverslindend. Op de balk staan waarden van 0 tot 700. Hoe hoger de score, hoe hoger het berekend energieverbruik en hoe slechter de woning scoort op energie.

epc-schema

Vooralleer de woning te koop of te huur wordt aangeboden moet het EPC beschikbaar zijn voor kandidaat huurders/kopers en geeft hen de mogelijkheid verschillend woningen te vergelijken op energetisch vlak.

 

Hoe bekomt u het energieprestatiecertificaat?

De energiescore wordt berekend aan de hand van data die door de energiedeskundige tijdens de inspectie is verzameld, alsook aan de hand van gegevens die door de eigenaar aangeleverd wordt (facturen isolaties, plannen,…).

Al deze gegevens worden na de inspectie in een speciaal software pakket ingevoerd dat beheerd wordt door het Vlaams Energieagentschap.

Het certificaat wordt afgedrukt en ondertekend door de energiedeskundige en blijft gedurende 10 jaar geldig.