Blowerdoor testen

Waarom een blower door test?

Door ongewenste in- en exfiltratie via spleten en kieren gaat er warme lucht verloren en komt er koude lucht in de woning. Deze verliezen vertalen zich in een groter energieverbruik voor verwarming. Tevens kunnen deze ongecontroleerde luchtstromen zorgen voor comfortproblemen. (tocht)
Voor de berekening van deze verliezen maakt de EPB-software gebruik van een standaard luchtdichtheid die behoorlijk slecht is. Kan men echter aantonen dat de luchtdichtheid van uw gebouw beter scoort dan zal het E-peil ook veel lager uitkomen.
Door middel van een blowerdoor test kan men, met een relatief kleine kost, aantonen wat de reële luchtdichtheid is en zal dit leiden tot een lager E-peil, soms tot wel 10 E-peil punten of meer!

Hoe gebeurt een blower door test?

Met behulp van een grote ventilator, die in de buitendeur of in een raamopening wordt geplaatst wordt het gebouw afwisselend in over- en onderdruk gezet.
Op deze manier worden de drukverschillen nagebootst die veroorzaakt worden door de natuurlijke windbelasting op het gebouw. Het volume lucht dat hierbij aan het gebouw ontsnapt of infiltreert is een maat voor de luchtdichtheid.